Lees pagina voor

Waarom van het gas af?

Het verbranden van aardgas (en andere fossiele brandstoffen) zorgt voor de uitstoot van broeikasgassen (CO2). Die houden warmte vast en stoten deze daarna in alle richtingen weer uit. Ze zijn verantwoordelijk voor klimaatverandering. De gevolgen daarvan merken we nu al door hele natte of droge perioden, overstromingen en stevige buien. Daarom is het belangrijk dat we overstappen op andere brandstoffen dan gas, olie, kolen of hout. Ook voor de verwarming van ons huis.

Noodzaak is hoog

Daar komt bij dat gas uit Groningen niet langer beschikbaar is. De oorlog in Oekraïne maakt pijnlijk duidelijk hoe afhankelijk we zijn van Russisch gas. Energieprijzen zijn gestegen en de betaalbaarheid van ons energiesysteem staat onder druk. Deze ontwikkelingen verhogen de noodzaak om op z’n laatst in 2050 aardgasvrij te zijn.

Klimaatakkoord

In 2019 is het Nederlandse Klimaatakkoord geschreven. Hierin zijn de afspraken van het Internationale Klimaatverdrag van Parijs (2015) naar landelijk niveau vertaald. In het Klimaatakkoord heeft Nederland als doel om in 2030 55% minder CO2 uit te stoten dan in 1990.

Gemeente staat aan de lat

Onderdeel van dit akkoord is de afspraak dat in 2050 landelijk 20% van alle gebouwen aardgasvrij moet zijn. Volgens de afspraken uit het Klimaatakkoord staan gemeenten hiervoor aan de lat. De Rijksoverheid heeft elke gemeente gevraagd om een plan te maken.

In Druten moeten we, in lijn met het Klimaatakkoord, onze CO2-uitstoot terugbrengen. De komende 25 jaar gaan woningen en andere gebouwen daarom over van aardgas naar duurzame warmte-oplossingen.