Statushouders

Een statushouder is iemand die een verblijfsvergunning heeft gekregen en dus in Nederland mag blijven. Een statushouder wordt ook wel vergunninghouder genoemd. Vaak zijn het mensen die uit oorlogsgebieden komen.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) koppelt deze vergunninghouders aan gemeenten. Gemeenten moeten zorgen voor passende woonruimte voor statushouders.

Taakstelling huisvesting statushouders

De Rijksoverheid bepaalt elk half jaar per gemeente hoeveel statushouders er woonruimte moeten krijgen. Dit hangt af van het aantal inwoners per gemeente. Grotere gemeenten moeten meer statushouders woonruimte bieden dan kleinere gemeenten.

De taakstelling voor onze gemeente in 2024 was 40 personen. Deze taakstelling hebben we niet helemaal gehaald. In 2024 konden we 34 statushouders huisvesten.
De taakstelling voor de eerste helft van 2025 is 19 personen. Hierbij moeten we het tekort over 2024 (6 mensen) bij optellen. Dit betekent dus dat we 25 statushouders woonruimte moeten bieden in de eerste helft van dit jaar.

Alleenstaande minderjarige vreemdelingen

Alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) zijn jongeren die alleen of samen met andere kinderen naar Nederland komen en hier asiel aanvragen.

In Druten hebben we op dit moment twee woningen waar amv’s wonen, 4 per woning.
Het zijn jongeren tussen de 16 en 18 jaar oud met een verblijfsstatus. Zij wonen hier samen en krijgen begeleiding van NAAST. Deze organisatie is één van de partners van Nidos. Het Nidos is door de overheid aangewezen om de voogdij uit te voeren voor deze minderjarige jongeren.
Het huisvesten van deze minderjarige statushouders telt mee bij de totale taakstelling voor statushouders.
In onze gemeente vangen we geen amv’s op in pleegezinnen.

Begeleiding statushouders

We vinden het belangrijk dat statushouders snel onderdeel zijn van onze samenleving en hier een leven kunnen opbouwen.

Statushouders hebben hier zelf een belangrijke rol in. Zij moeten een inburgeringscursus volgen. Onderdeel hiervan is dat ze Nederlands moeten leren en ook hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit.
Statushouders volgen taallessen. Zij hebben vaak een taalmaatje of bezoeken een taalcafé om de Nederlandse taal extra te oefenen.

Als gemeente begeleiden we statushouders bij het opbouwen van hun leven in ons land. Dit doen we samen met Vluchtelingenwerk en Werkbedrijf Rijk van Nijmegen.
VluchtelingenWerk helpt bij praktische dingen. Zoals het inrichten van een woning en het aanvragen van een zorgverzekering. Het WerkBedrijf Rijk van Nijmegen helpt de statushouders bij het vinden van werk. Zij bekijkt wat iemand kan en nog moet leren. Ook moeten statushouders als onderdeel van hun inburgering de Module Arbeidsmarkt en Participatie volgen. Doel is om ze voor te bereiden op deelname aan de arbeidsmarkt in theorie en praktijk.

Heeft de gemeente invloed op wie er in Druten gehuisvest moet worden?

Nee, gemeenten hebben geen invloed op welke statushouders het COA aan onze gemeente toewijst.

Wat is de samenstelling van de statushouders?

Het zijn vooral alleenreizende mannen. Daarnaast ook nareizende familieleden. Bij gezinsherenigingen tellen de familieleden mee in de taakstelling.

Hoe gaat de huisvesting?

Gemeenten zijn verplicht om voor passende huisvesting te zorgen. In onze gemeente wachten statushouders gemiddeld 6 tot 12 maanden op een woning.

Gemeente Druten heeft zelf geen woningen. We werken daarom samen met de woningcorporaties Woonwaarts en De kernen. Samen met de woningcorporaties bekijken we hoe we dit zo goed mogelijk kunnen doen. Daarbij zoeken we naar een sociale huurwoning die past bij de situatie. Ook willen we statushouders zoveel mogelijk spreiden over de wijken en dorpen van onze gemeente.
We zijn voor woonruimte afhankelijk van de verhuizingen bij de woningbouwcorporaties. Er komen woningen vrij als mensen bijvoorbeeld verhuizen over overlijden.

Hoeveel woningen gaan er per jaar naar statushouders?

Het aantal verhuizingen bij een woningcorporatie verschilt ieder jaar. Dus ook het beschikbaar aantal woningen.
Van alle vrijkomende sociale huurwoningen in onze gemeente gaat 8-10% naar statushouders. Dit komt neer op gemiddeld 1 woning per maand.

Aantal woningen naar statushouders in 2023 en 2024
2023: 10 woningen
2024: 16 woningen

Moet een statushouder een toegewezen woning accepteren?

Een statushouder moet het aanbod van een woning van een gemeente accepteren. Als zij dit niet doen, hebben zij ook geen recht meer op opvang in het Asielzoekerscentrum (AZC)

Wie betaalt de huur van de woonruimte voor een statushouder?

Mensen met een verblijfsvergunning betalen zelf de huur voor hun woning. Zij betalen, net als iedereen, de normale huurprijs.
Statushouders die een woning hebben, krijgen ze - net als Nederlanders - een bijstandsuitkering als ze nog geen werk hebben. Die uitkering staat gelijk aan het sociaal minimum.
Om de belangrijkste spullen te kunnen kopen, kunnen statushouders in bij de gemeente een lening krijgen. Dit noemen we een inrichtingskrediet. Statushouders moeten deze lening terugbetalen.

Hoe communiceert de gemeente over statushouders?

Statushouders zijn nieuwe inwoners van onze gemeente. Het gaat in onze gemeente over reguliere huisvesting in bestaande buurten en wijken. Hier communiceren wij niet over. Dat doen we ook niet met andere mensen die verhuizen of nieuw in de gemeente komen wonen.

Kan ik mij aanmelden als vrijwilliger om statushouders te begeleiden?

U kunt zich hiervoor aanmelden bij Vluchtelingenwerk Druten (Deze link gaat naar een externe website) via:
vwn-druten@vluchtelingenwerk.nl

Meer informatie

Op de website van de Rijksoverheid, het COA en Vluchtelingenwerk (Deze link gaat naar een externe website) staat meer informatie over statushouders.