Lees pagina voor

Voor iedereen een buitenspeelplek

16 oktober 2024

Het college van B&W van de gemeente Druten stelde maandag een nieuw plan voor alle buitenspeelplekken vast. Het doel van dit plan is om ontmoeting en beweging voor jong en oud aan te moedigen. De gemeente heeft de verdeling van buitenspeelplekken in de dorpen en het soort speelplek opnieuw bekeken. Ook de inrichting van de buitenspeelplek is onder de loep genomen. Natuurlijk staat in het plan ook hoe de gemeente alle speelplekken duurzaam onderhoud. De gemeenteraad moet het plan aan het eind van dit jaar nog vaststellen.

Elke speelbuurt verschillende buitenspeelplekken

Eigenlijk is een groot deel van de openbare ruimte al geschikte speelruimte. Genoeg informele ruimte is daar waar kinderen goed kunnen spelen op de stoep en de straten, in het groen en langs het water. Daar zijn minder speelplekken nodig dan in wijken waar kinderen aan drukke straten met smalle stoepjes wonen.

Elke speelbuurt krijgt 1 grote centrale speel- en sportplek en 1 steunplek. In Druten komen er in iedere speelbuurt 2 steunplekken, omdat die speelbuurten vaak groter zijn dan in de andere dorpen. Veel speelbuurten zijn al zo ingericht, maar nog niet allemaal. Die plekken pakt de gemeente de volgende jaren aan.

Een buurt overstijgende plek is bijvoorbeeld een pumptrack of skatebaan. Het is een speelplek met bijzondere onderdelen waar kinderen, jeugd en jongeren uit verschillende wijken gebruik van kunnen maken. Die zijn er ook.

Toegankelijk en beweegvriendelijke openbare ruimte

Met dit nieuwe plan draagt de gemeente bij aan een belangrijke pijler uit de toekomstvisie Druten2040. Daarin staat: “Voldoende bewegen en elkaar ontmoeten is belangrijk. Maar dat is niet voor iedereen even gewoon. Daarom maken we in de openbare ruimte plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen bewegen of ontspannen.”

“We willen ook graag dat inwoners met ons meedenken over de (her)inrichting van speelplekken”, zo zegt wethouder Ronald Thoonen. “Daarnaast vinden we het heel erg belangrijk dat iedereen buiten kan spelen, sporten en bewegen. Jong en oud. En ook inwoners met een beperking vergeten we niet. Dit is allemaal meegenomen in dit nieuwe plan.”

Informatiebijeenkomst

Wanneer de gemeenteraad aan het einde van dit jaar het nieuwe plan heeft vastgesteld, organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst. Dat zal begin volgend jaar zijn. Inwoners kunnen dan zien hoe de speelplekken in hun buurt verdeeld zijn. De uitnodiging voor deze bijeenkomst volgt.

Meer nieuws

Al het nieuws