Lees pagina voor

Column: (Ont)regelen…

16 oktober 2024

Als wethouder Bouwen en Wonen hoor ik regelmatig verzuchtingen van inwoners over alles waar een bouwplan aan moet voldoen. Ze zeggen dat het lang duurt. Daar hebben ze ook wel gelijk in. Naast het bestemmingsplan (nu Omgevingsplan) en het bouwbesluit zijn er veel andere onderzoeken die eerst nog moeten. Denk aan geluid, water, zonlicht, archeologie, ecologie, parkeernormen, de bodem en de mening van de mensen in de buurt. Zo kan ik nog wel even doorgaan! Een bouwplan heeft daarom vaak wel 20 bijlagen.

Ik begrijp de zorgen, maar het is ook belangrijk om bij een plan naar alle omgevingsfactoren te kijken. Ook ik krab mij wel eens achter de oren. Bijvoorbeeld wanneer ik moet vertellen dat de bouw van een woning is gestopt doordat er een vleermuis zit. Dan vraag ik me echt af of we soms niet een beetje overdrijven. En dan heb ik het nog niet eens over de volgende situatie. Het komt namelijk voor dat buurtbewoners vaak standaard naar de Raad van State gaan om het plan aan te vechten. Dat is hun recht, maar het zorgt er niet voor dat het sneller gaat.

Laatst op zaterdag was ik thuis mijn zolder aan het opruimen en trof daar mijn afstudeerscriptie aan. Deze scriptie, getiteld ‘Deregulering’, had ik al heel lang niet in mijn handen gehad. Deregulering betekent minder regels en voorschriften. Nog maar eens even door de conclusies heen gebladerd. Nog steeds actueel. Er valt nog veel te winnen.

Willy Brink
Wethouder

Meer nieuws

Al het nieuws