Lees pagina voor

Begroting gemeente Druten: Samen maximaal investeren met minder middelen

9 oktober 2024

Op maandag 7 oktober stelde het college van Druten de begroting voor 2025 vast. Hierin staan de inkomsten en uitgaven van de gemeente. Een belangrijk deel van de inkomsten van gemeenten komt van het Rijk. En daar wordt flink op bezuinigd. Behoedzaam beleid in afgelopen jaren en scherpere keuzes in de toekomst maken dat Druten een stabiele koers kan blijven varen. De gemeenteraad bespreekt de begroting op dinsdag 5 november.

De gemeenten in Nederland staan voor grote opgaven, maar krijgen steeds minder geld van het Rijk. Op één van de grootste inkomensbronnen van een gemeente, het gemeentefonds, wordt flink bezuinigd. Dit leidt tot dreigende jaarlijkse tekorten bij bijna alle gemeenten. Ook bij de gemeente Druten.

Sluitende begroting voor 2025

Afgelopen jaren voerde de gemeente Druten een behoedzaam financieel beleid. Hierdoor heeft zij voldoende reserves opgebouwd om de tekorten voor de komende jaren op te vangen. Dit zorgt ervoor dat de gemeente, ondanks financieel zwaar weer, een sluitende begroting voor 2025 heeft. De begroting voor 2025 is 73,7 miljoen euro.

Samen waarmaken

De gemeente heeft afgelopen jaren al maatregelen onderzocht en genomen, omdat het financiële toekomstplaatje niet rooskleurig is. Zoals scherper begroten, processen anders inrichten, investeringen doorschuiven en inkomsten verhogen.

Willy Brink, wethouder financiën: “Maar hiermee gaan we het niet redden. Daarom onderzoekt onze organisatie nu in de breedte welke maatregelen we kunnen nemen om financieel gezond te blijven. Samen met de raad moeten we keuzes gaan maken. Dit betekent misschien dat we onze ambities moeten bijstellen. Uitgangspunt van het college is dat we ook met minder financiële middelen het maximale willen doen voor onze inwoners. En dat we blijven investeren in een sociale, schone en duurzaam verbonden gemeente.”

Op dinsdag 5 november legt het college van Druten de begroting voor aan de gemeenteraad. De raad maakt de begroting voor 2025 definitief.

Meer nieuws

Al het nieuws