Lees pagina voor

Column: Jongeren Advies Centrum

2 oktober 2024

Bij de wat ouderen onder u klinkt de term Jongeren Advies Centrum (JAC) wellicht bekend in de oren. Misschien heeft u vroeger zelf weleens een bezoek aan een JAC gebracht.
Vanaf 1970 ontstonden in Nederland de eerste JAC’s. Inloopcentra, gerund door professionals en vrijwilligers, waar jongeren uit binnen- en buitenland terecht konden met vragen en problemen. Zoals over abortus, geld, wonen, softdrugs en veel andere onderwerpen. Eind jaren 80 verdwenen de JAC’s in Nederland. In België bestaan ze nog steeds.

In Druten starten we als gemeente weer met een JAC. Een laagdrempelige plek waar jongeren (12-25 jaar) gratis en anoniem terecht kunnen. Voor informatie, advies en praktische hulp op het gebied van werk, inkomen, studie, relaties, geldzaken en woon- en zorgvragen.
Steeds meer jongeren aarzelen om hulp te vragen. Hierdoor lopen ze soms te lang rond met relatief eenvoudige problemen of vragen. Omdat ze niet terecht kunnen bij vrienden of familie. Of omdat ze niet weten bij welke organisatie ze kunnen aankloppen. Dit kan leiden tot grotere problemen.
Het JAC Druten speelt in op deze behoefte. Jongeren kunnen er op een vertrouwelijke manier advies krijgen over alles wat hen bezighoudt.

Het JAC opent op 1 oktober 2024. We starten met een inloop op dinsdag en donderdag van 15.00 tot 17.00 uur. Het JAC heeft aan de achterkant van het gemeentehuis een aparte ingang en eigen ruimte.

Gérard de Wildt
wethouder

Meer nieuws

Al het nieuws