Lees pagina voor

JAC Druten: informatie, hulp en advies aan jongeren

25 september 2024

Op 1 oktober 2024 opent gemeente Druten het Jongeren Advies Centrum (JAC) onder in het gemeentehuis. Het JAC biedt een laagdrempelige plek aan jongeren (12-25 jaar) voor informatie, advies en praktische hulp op het gebied van werk, inkomen, studie, geldzaken en zorgvragen. Op dinsdag en donderdag van 15.00 tot 17.00 uur is het JAC open. Jongeren kunnen er dan vrij binnenlopen.

Niet alle jongeren vinden het makkelijk om hulp te vragen als ze met een vraag of probleem zitten. Het hoort bij hun leeftijd dat ze sommige dingen liever niet met ouders of familie bespreken. Dat is heel normaal. Soms voelt de stap om hulp te vragen te groot. Bijvoorbeeld door zorgen over wat anderen van hen denken of omdat de weg naar hulp ingewikkeld kan lijken. Jongerenwerkers en jongerencoaches merken daarom een groeiende behoefte aan een centrale plek waar jongeren met hun vragen terecht kunnen.

Veilig en laagdrempelig

Het JAC Druten speelt in op deze behoefte. Het biedt jongeren van 12 tot 25 jaar een veilige en informele plek waar ze terecht kunnen met hun vragen en problemen. Voor deze leeftijdsgroep is dat belangrijk. In deze fase hebben ze vaak met ingrijpende veranderingen en uitdagingen te maken.
Wethouder Gérard de Wildt: ‘Jongeren kunnen zonder afspraak binnenlopen. Ze kunnen er hun zorgen delen en vragen stellen. Bijvoorbeeld op gebied van geld, seks, drugs, onderwijs. Of als ze thuis problemen hebben, gepest worden of meer willen weten over werken en relaties. Als er verdere ondersteuning nodig is, dan zorgen we ervoor dat jongeren passend worden doorverwezen.’

Open vanaf 1 oktober

Het JAC Druten heeft een aparte, informele ruimte in de kelder van het gemeentehuis. De jongeren hebben hierbij een eigen ingang aan de zijkant van het gemeentehuis, aan de kant van de Geerstraat. Jongerencoaches zijn hier aanwezig op dinsdag en donderdag tussen 15.00 en 17.00 uur. Jongeren hoeven geen afspraak te maken en kunnen hier op deze tijden binnenlopen voor gratis hulp en advies. Het JAC Druten heeft een eigen en herkenbaar logo.

Achtergrond JAC

Vanaf 1970 ontstonden in Nederland de eerste JAC’s. Met de komst van de Wet op de Jeugdzorg aan het eind van de vorige eeuw verdwenen de meeste JAC's. Veel van deze centra gingen op in de Bureaus Jeugdzorg. Hiermee verdween ook de eigen laagdrempelige toegang voor jongeren.

Meer nieuws

Al het nieuws