Lees pagina voor

Column: Beschermde dorpsgezichten in onze gemeente

11 september 2024

Wanneer we het hebben over "beschermde dorpsgezichten” dan gaat het om onze gebieden die belangrijk zijn door hun geschiedenis en schoonheid. Die gebieden hebben hoge kwaliteiten. Bijvoorbeeld door de waardevolle relatie met de omgeving. En zijn onderdeel van rivierenlandschappen. Er zijn nog steeds plekken waar oude verbindingswegen liggen. Langs die wegen vindt u vaak boerderijen uit de 19e eeuw, die samenkomen in een historisch dorpscentrum. Aan de gaafheid en zeldzaamheid van dit alles hecht de gemeente waarde.

De cultuurhistorische waarden van de gebieden Horssen Kerkpad en omgeving en Afferden/Deest zijn onderzocht. De gemeenteraad vindt dat er genoeg redenen zijn om dit als beschermd dorpsgezicht aan te wijzen. De twee gebieden zijn door de jaren heen goed bewaard gebleven. Ze geven ons een kijkje in het verleden. Het is aan ons om goed voor deze plekken te zorgen, zodat ze nog lang blijven bestaan. Ze verdienen het.

Blijven veranderingen mogelijk binnen in een beschermd gezicht?
Ja! Het is belangrijk de historische kenmerken een plaats te geven in toekomstige ontwikkelingen. Het doel is dus niet om de bestaande situatie te bevriezen of elke verandering tegen te houden. Wél is belangrijk dat nieuwe ontwikkelingen niet ten koste gaan van de historische structuren.

Het dorp en gebied moet leefbaar blijven en daar ook kansen voor krijgen. Als er behoefte aan is, moet het nog steeds mogelijk zijn om nieuwe woningen te bouwen. De nieuwbouw en locatie moeten duidelijk de unieke uitstraling verbeteren.

De bescherming van de dorpsgezichten krijgt een plek in het omgevingsplan gemeente Druten. We organiseren in oktober een inloopavond in het gemeentehuis voor de inwoners uit beide gebieden over het tijdelijke omgevingsplan. Tijdens de inloopavond geven wij meer uitleg en mogen inwoners vragen stellen.

Willy Brink
Wethouder

Meer nieuws

Al het nieuws