Hulp voor vluchtelingen uit Oekraïne
Het is helaas nog steeds oorlog in Oekraïne. Vanaf het uitbreken van de oorlog begin 2022 zet gemeente Druten zich in voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.
Opvanglocatie op schip bij de Veerdam
In de haven aan de Veerdam in Druten ligt sinds mei 2022 een cruiseschip waar Oekraïense vluchtelingen tijdelijk worden opgevangen. Het huidige schip biedt plaats aan 136 mensen.
Helaas is het nog steeds oorlog in Oekraïne. Als gemeente willen we daarom het schip blijven inzetten als noodopvanglocatie, zolang de Regeling opvang ontheemden Oekraïne van het Rijk van kracht is. Dat is op dit moment tot 1 maart 2026. Onder deze regeling vergoedt het Rijk de kosten voor de noodopvang
Het schip
Het schip ligt in de haven naast het bestaande horecaschip. Op het opvangschip zijn voorzieningen als tweepersoonshutten met sanitair, catering en gemeenschappelijke verblijfruimtes. Er is een vaste, opgeleide bemanning aan boord.
Vanuit de gemeente werken we met vaste opvangcoördinatoren en er is 24 uur per dag beveiliging.
Het afvalwater vangen we aan boord op in tanks. Het schip heeft een eigen zuivering. Het gefilterde water moet aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen voordat het geloosd wordt. Wat overblijft in de filter halen ze apart op.
Veiligheid en parkeren
- Het cruiseschip voldoet aan alle geldende veiligheidseisen. We zorgen voor een veilige verbinding naar de wal.
- Er komen geen jonge kinderen of huisdieren op het schip.
- In de Veerdam, ongeveer bij de ingang van de camperplaats, is een snelheidsbeperkende drempel geplaatst.
- We laten de Oekraïense mensen weten waar ze hun auto kunnen parkeren. En we houden het parkeergedrag in de gaten.
- De bemanning van het schip is vast aan boord en komt niet met eigen vervoer. Bij wisseling van de bemanning gebruiken ze een busje.
- Het schip heeft voorraad (zoals eten) voor 2 weken aan boord.
Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger? Neemt u dan contact op met MeerVoormekaar via oekraine@meervoormekaar.nl
Inschrijven in gemeente Druten
Op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website) vindt u alle informatie. En ook veelgestelde vragen over aankomst, registratie en verblijf. Denk aan inschrijven in de basisregistratie (BRP), wat te doen met huisdieren en inburgeren.
Hoe schrijft een vluchteling zich in bij de gemeente Druten?
Het is belangrijk dat Oekraïense vluchtelingen zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) in de gemeente waar zij tijdelijk wonen. Zo blijven ze in beeld en kunnen ze gebruik maken van bijvoorbeeld zorg, onderwijs en andere begeleiding. Ook krijgen zij zo een Burgerservicenummer (BSN). Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld een bankrekening openen en leefgeld krijgen.
Een afspraak maken voor de inschrijving bij de gemeente kan via 088 – 432 70 00 of via de locatieleider van de opvanglocatie.
Belangrijke informatie voor het inschrijven:
- Wie zich inschrijft, moet een paspoort of identiteitskaart hebben.
- Oekraïners zonder identiteitsdocumenten moeten zich melden bij de ambassade van Oekraïne. Wij vragen hen wel om zich ook bij Burgerzaken van gemeente Wijchen te melden.
- Zijn er andere officiële documenten? Neem deze dan mee. Denk aan (oude) legitimatiebewijzen, geboorteaktes, huwelijksakte en/of scheidingsakte van alle gezinsleden.
- Als de vluchteling tijdelijk bij particulieren woont, dan is het fijn als die persoon bij de afspraak aanwezig is. Kan dat niet? Dan is er schriftelijke toestemming nodig voor de inschrijving.
- De afspraak is in het gemeentehuis, Heuvel 1 in Druten
- Het duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur.
- Wij spreken Nederlands en Engels.
De laatste informatie over inschrijven staat op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (Deze link gaat naar een externe website).
Spreekuur VluchtelingenWerk
Het spreekuur van vluchtelingen is elke dinsdag van 18.00 uur tot 19.00 uur op het schip bij de Veerdam in Druten.
VluchtelingenWerk Nederland is een organisatie die alle vluchtelingen in Nederland helpt. In Druten is er een steunpunt speciaal voor mensen uit Oekraïne. Hier kunnen zij en hun gastgezinnen terecht met vragen over het verblijf in Nederland. Bijvoorbeeld vragen als:
- Welke rechten heb ik als vluchteling in Nederland? En wat zijn mijn plichten?
- Wat gebeurt er wanneer de opvang sluit of ik ergens anders wil gaan wonen? Waar mag ik wonen en hoe regel ik dat?
- Hoe zit het met (auto)verzekeringen? En welke belastingen moet ik betalen?
- Klopt het contract dat ik van mijn werkgever heb gekregen?
- Mag ik (tijdelijk) terug naar Oekraïne reizen?
Ook voor gewoon een gesprekje zijn de vluchtelingen en hun gastgezinnen welkom bij VluchtelingenWerk.
Voor vragen die haast hebben en niet tot dit spreekuur kunnen wachten, kan contact opgenomen worden via oekraine-druten@vluchtelingenwerk.nl
Zorg en gezondheid
Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen medisch noodzakelijke zorg uit het basispakket. De manier waarop de medische kosten worden vergoed of gedeclareerd, verschilt. Veel informatie over zorg en gezondheid voor vluchtelingen uit Oekraïne vindt u op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website).
Leefgeld en eigen bijdrage
Wij betalen leefgeld uit vanaf de datum dat het ingevulde aanvraagformulier leefgeld bij ons is binnengekomen. Dit aanvraagformulier geven we mee als mensen zich inschrijven in Basisregistratie personen (BRP) van onze gemeente. Heeft u geen aanvraagformulier leefgeld of andere vragen over uw persoonlijke situatie? Stuur een e-mail naar leefgeld@drutenwijchen.nl
Wij maken het leefgeld over op een bankrekening van de Oekraïense vluchteling. Dat doen we op de eerste van de maand. Het leefgeld stopt vanaf het moment dat er inkomen uit arbeid is.
Op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website) staat alle informatie en veel gestelde vragen over werk en inkomen. Op de website van het WerkBedrijf Rijk van Nijmegen (Deze link gaat naar een externe website) staat informatie over werken in de regio.
Wij innen de eigen bijdrage vanaf de eerste maand waarin de vluchteling werkt heeft. Op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website) staat meer informatie over de eigen bijdrage.
Onderwijs en kinderopvang
Op de website van de Rijksoverheid vindt u alle informatie en veelgestelde vragen over onderwijs (Deze link gaat naar een externe website) en kinderopvang (Deze link gaat naar een externe website).
De vragen die op deze pagina staan, zijn specifiek voor de gemeente Druten of staan niet op de pagina van de rijksoverheid.
Waar kunnen Oekraïense ouders hun kinderen aanmelden voor basisonderwijs?
Voor het basisonderwijs is er geen centraal aanmeldpunt. Ouders kunnen contact opnemen met de basisschool in de buurt. De Oekraïense kinderen komen in een gewone klas en volgen het normale onderwijs. Ze krijgen extra lessen in de Nederlandse taal. Om deel te nemen aan het onderwijs, moeten de kinderen ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP).
Waar kunnen Oekraïense ouders hun kinderen aanmelden voor voortgezet onderwijs?
Dit kan bij het Pontem College in Nijmegen. Het aanmeldformulier staat op de website van de school (Deze link gaat naar een externe website).
Alle Oekraïense jongeren volgen op het Pontem College een aangepast lesprogramma met andere anderstalige leerlingen van 12 tot +/- 18 jaar. Dit programma duurt twee jaar. Daarna gaan ze naar een gewone school voor voortgezet onderwijs, het mbo, hbo of de universiteit.
Om deel te nemen aan het onderwijs, moeten de kinderen ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP).
Hebben Oekraïense leerlingen die buiten Druten naar school gaan recht op een vergoeding voor het leerlingenvervoer?
Is er geen geschikte onderwijsvoorziening in de eigen gemeente? Dan kunnen Oekraïense leerlingen recht hebben op een vergoeding voor het leerlingenvervoer. Oekraïense ouders kunnen een aanvraag doen via de standaardprocedure. Op onze pagina leerlingenvervoer vindt u alle informatie.
Voor leerlingen in het voortgezet onderwijs wordt dit centraal geregeld. Zij hoeven geen individuele aanvraag te doen.
Kunnen Oekraïense ouders gebruik maken van kinderopvang en kinderopvangtoeslag?
Oekraïense ouders kunnen hun kind aanmelden voor kinderdagopvang, buitenschoolse opvang en gastouderopvang. Er kunnen wachtlijsten zijn. Oekraïense kinderen krijgen geen voorrang. Op de website van het landelijk register kinderopvang (Deze link gaat naar een externe website) staan de aanbieders in gemeente Druten.
Oekraïense ouders die werken komen mogelijk in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Daarvoor gelden voorwaarden. De voorwaarden staan op de Nederlandstalige pagina van de Belastingdienst (Deze link gaat naar een externe website) en de Engelstalige pagina van de Belastingdienst (Deze link gaat naar een externe website).
Oekraïense ouders kunnen gebruik maken van gesubsidieerde peuteropvang bij KION op een locatie in de gemeente Druten. Aanmelden kan via de website van KION (Deze link gaat naar een externe website).
Kunnen Oekraïense vluchtelingen studeren in Nederland?
Ja. Oekraïense vluchtelingen kunnen zich aanmelden voor een studie in Nederland via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) regelen. Op de Engelstalige website van de DUO (Deze link gaat naar een externe website) staat alle informatie over studeren in Nederland.
Handige links
- De website van RefugeeHelp (Deze link gaat naar een externe website) is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten.
- Op de website van vluchtelingenwerk (Deze link gaat naar een externe website) vindt u veel informatie. Bijvoorbeeld over wat u kunt doen om te helpen, bij welke organisatie u terecht kunt en hoe de situatie op dit moment is.