Airco’s en warmtepompen
Denkt u na over een airco of een warmtepomp? Soms is daarvoor een vergunning nodig. Ook moet u met geluidseisen rekening houden.
Waar moet u rekening mee houden?
- Koop uw airco bij een gespecialiseerd bedrijf, zij kunnen u goed advies geven.
- De installatie moet altijd voldoen aan de wet- en regelgeving. Deze kunt u vinden in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) (Deze link gaat naar een externe website).
- Let ook op de vernieuwde geluidseisen. De installatie mag niet meer dan 40 dB geluid maken op de perceelsgrens van uw buren. Met perceelgrens bedoelen we de grens tussen uw stuk grond en dat van uw buren. Vraag dit na bij de verkoper.
- Maakt uw installatie toch meer geluid? Zet hem dan verder van uw buren af. Of zorg voor iets eromheen dat het geluid vermindert. Let op: plaatst u een ombouw om het geluid te verminderen? Dan kan het zijn dat u toch een vergunning nodig heeft. De afmeting van de ombouw telt namelijk mee in de maximale maten.
- Bespreek het plaatsen van een airco/warmtepomp vooraf met uw buren of vereniging van eigenaren (vve) om achteraf problemen te voorkomen. Houd hierbij rekening met raam- of deuropeningen van geluidsgevoelige ruimtes zoals een slaapkamer.
- Zorg voor een goede bevestiging van het buitendeel van de installatie. Trillingen kunnen vervelend zijn en zorgen voor geluidsoverlast.
Heeft u een vergunning nodig?
U heeft altijd een vergunning nodig als u in een monument woont. Of als u woont binnen het beschermd stads- of dorpsgezicht. Via www.ruimtelijkeplannen.nl (Deze link gaat naar een externe website) kunt u nakijken of uw woning in een beschermd stads- of dorpsgezicht valt voor vergunning plicht.
U heeft geen vergunning nodig:
- Als het buitendeel van de unit aan een gevel van een woning/bijgebouw hangt. Let op het buitendeel mag maximaal 50 cm mag uitsteken (incl. bevestigingsmaterialen) vanuit de gevel.
- Als het buitendeel op het platte dak van een woning/bijgebouw staat. Let op deze mag maximaal 50 cm uitsteken (incl. bevestigingsmaterialen) vanuit het platte dak.
- Als het buitendeel op de grond staat bij een woning/bijgebouw (voortuin of achtertuin):
1. Maximaal 1 meter hoog (gemeten vanuit het maaiveld)
2. Op de grond bevestigd (niet hangende aan de gevel)
3. Maximale oppervlakte van 2 m²
Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig.
Wat kost het?
U betaalt ook leges voor de behandeling van uw aanvraag.
Hoelang duurt het?
Binnen 8 weken ontvangt u bericht of u de omgevingsvergunning krijgt.
- De gemeente kan deze termijn eenmalig met 6 weken verlengen.
- Als de gemeente niet binnen de termijn beslist, krijgt u de vergunning automatisch.
- Bent u het niet eens met de beslissing van de gemeente? Dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.
Vragen?
Heeft u een vraag? Of wilt u een afspraak maken? De medewerkers van het team vergunningverlening zijn bereikbaar via het telefoonnummer 088 432 70 00.
U kunt hen het beste bereiken:
- maandag tot en met donderdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur
- maandag tot en met donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur
- vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur
U kunt natuurlijk altijd een e-mail sturen.